Mira's Destiny Blog

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Sweet as Sugar



Tavallaan en yhtään ihmettele miksi ihmiset ovat niin sekaisin siitä, mikä on terveellistä, mikä ei. Kun fitness buumi on kovimmillaan, "keksitään" "rasvaton" vilja ja "proteiinipitoinen" rahka! WTF?! Eikös vilja ole luonnostaan jo vähärasvaista ja rahkassa on aina ollut proteiinia?!? Mutta, koska kyse on "fitness" tuotteista, terveellisiähän nämä ovat, eikö? VAIKKA lisätään sokeria ja siinä onkin kalorit jo pilvissä. Mutta kun ne sanoo, että tämä on t-e-r-v-e-e-l-i-s-t-ä!


Muutenkin (etenkin valmis)ruuassa on paljon vaikka mitä "piilossa." Rasvaa ja sokeria nyt useimmiten. Muistan kun Tomi Takamaa kirjoitti blogissaan otsikolla "Taaperosi ei ehkä tarvitse pillimehua" (löytyy TÄÄLTÄ) ja minkä myrskyn se saikaan aikaiseksi. Perus vastalausehan on "mitä se sulle kuuluu mitä muut syöttää lapsilleen." Eikä se tavallaan kuulukaan, mutta enemmän kritisoinkin sitä, miten kuluttajille tuotteita markkinoidaan. 



Tässä yksi syy, miksi ne mehut voi jättää pois. 
Kuinka moni juottaisi lapselleen desitolkulla cocista?


Joskus olen miettinyt, pitäisikö paljon sokeria sisältäviin tuotteisiin laittaa jokin varoitustarra. Aikamoista holhoamista tavallaan, mutta tarkoitan nyt elintarvikkeita, joita markkinoidaan terveellisinä, jopa pitkän iän salaisuutena, kuten vaikkapa jogurttia. Karkkit ja keksit kaikki tajuaa sokeripommeiksi (ainakin toivon niin!) mutta monien muiden tuotteiden korkea sokeripitoisuus voi tulla täysin yllätyksenä. Ja vaikka sokeri on sokeria, pahinta on se lisätty sokeri. Miksi kaiken pitää maistua ällömakealta, kuin vähempikin riittäisi?!



Juotava jogurtti vai limu? Oota kun mietin, ei kumpikaan?!



Ja valitettavan moni ihminen käsittää sokerin niin, että nyt puhutaan VAIN siitä valkoisesta kiteisestä jauheesta tai niistä vanhanaikaisista paloista, joita mummot käyttävät ryystäessään kahvia. Mitä, enhän minä SYÖ sokeria!? Mutta leivoksia, karkkia, keksejä, pullaa, jogurttia yms. kyllä. Ja pahinta onkin, että jos ihminen ei tajua herkuttelevansa (sillä luulen, että nuo edellä mainitut on kyllä herkuiksi tiedossa) vaan luulee syövänsä terveellisen aamupalan fitness-muroja ja jogurttia. 



Nämä nyt kaikki tiedostaa epäterveelliseksi. Mutta kuinka moni 
silti vetelisi 70 palaa sokeria, mutta ison pussillisen karkkia helposti.


(Kuvat napattu Syöhyvää -sivuston esitteestä. Sivusto löytyy TÄÄLTÄ.  Erittäin hyödyllistä tietoa terveellisestä ruokavaliosta. Syö hyvää on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama hanke joka pohjautuu tammikuussa 2014 julkaistuihin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.) 



TV kun on täynnä tositeeveetä ja näin ollen myös painonpudotus -ohjelmia, huvitti eräskin "pullukka laihaksi" -ohjelma kovin paljon. Siinä toinen oli tosiaan "se pullukka" mutta pariskunnan toinen osapuoli "viettää terveellistä elämää, urheillen ja syöden terveellisesti." Ja mitäs siinä aamulla vedettiin naamariin. Siis ei tämä pullukka, vaan tämä "terveys"intoilija...!? Kyllä; jogurttia ja mysliä! Ja siis nyt puhutaan ihan purkista tulleesta mustikkajogurtista, jossa on sokeria reippaasti sekä perushedelmämyslistä. Ja myös siitä, että sitä sitten vedettiin isosta kulhosta reilulla kädellä. Ah, niin terveellistä! 


Mutta totuus on se, että ihmisiä pitää valistaa, ei syyllistää. Valistamiseen ei auta saarnat ja mutinat, valistukseen auttaa se, että oikeanlaista ruokavaliota lähdetään kokeilemaan. Ja perustellaan miksi mitäkin karsitaan pois. Ihminen on sellainen, että kun hän luopuu jostain, on parasta antaa porkkana jonka saa tilalle. En tarkoita kirjaimellisesti suklaalevyn tilalle miniporkkanapussia, vaan esimerkiksi jos aamupala pitää vaihtaa, vaihdetaan se johonkin mikä maistuu hyvältä. Ei laiteta heti syömään pelkkää kuivaa kaurapuuroa (tosin omasta mielestäni kaurapuuro on pirun hyvää) ja raejuustoa päälle, jos ajatus tuntuu vieraalta sekä puistattaa jo valmiiksi! 


Myöskin herkuttelu kohtuudella salittakoon. Kun ruokavalio on muuten kunnossa, ei se yhteen herkutteluhetkeen kaadu. Mutta tässäkin pitää muistaa tosiaan se kohtuus ja se, että mieluiten päättää etukäteen minkä määrän syö. Ja myös milloin sekä pitää näistä kiinni. Muuten tulee helposti isosta kiposta napsittua paljon enemmän mitä alunperin edes suunnitteli. Luojan kiitos nykyisin löytyy karkkejakin pikkupusseissa! :D


Too much candy will rotten your soul? Well, it starts from your body. 


Uuups, näinkin voi käydä! :D :D




Ja, koska ihminen on myös kärsimätön, tässä on yksi etu: muuttuneen ruokavalion vaikutukset tuntee jo parissa päivässä. Sen jos minkä, pitäisi toimia motivaattorina. Tosin, eihän se aina toimi, kuten tiedetään. Koska tuloksiakin halutaan "heti mulle kaikki tänne ja mieluiten jo eilen." Tämän kärsivällisyyden saavuttamiseen tarvitaankin sitten jo muita keinoja, niistä voin kirjoitella sitten ihan eri postauksen!


Mukavaa viikkoa, nyt ulkoilmaan reippailemaa, sateesta huolimatta! (sillä enhän ole sokerista!:D )


-Mira-



Minut löytää myös instagramista nimimerkillä @mirasdestiny

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti