Mira's Destiny Blog

maanantai 19. lokakuuta 2015

Jäätävää kituuttamista; kun fitnessmaailma kärsii nälänhätää


Olen tässä viimeaikoina kuunnellut kauhulla tarinoita elävästä elämästä. Tarinoita otsikolla Fitness "valmennus." Koska asia on ollut paljon myös julkisuudessa esillä, luulisi että tilanne pikkuhiljaa muuttuisi, mutta ei niin ei. Edelleen lajin parista löytyy ns. elämämäntapa-anorektikkoja jotka levittää tätä "ilo"sanomaansa eteenpäin kuin se olisi avain onneen ja kisalavoilla loistamiseen; offilla EI syödä liikaa, EI lihota, vaan pidetään kalorit alhaalla, jotta ei vaan pääse tapahtumaan sitä, että sinusta tulee L*I*H*A*V*A*!!!!

Tyttöjä/naisia (kyllä, yleensä ei koske miehiä) pidetään off seasonilla niin tiukilla kaloreilla että hädintuskin riittää kattamaan perusaineenvaihdunnan. Dieetillä ruokaa on tietenkin vielä vähemmän ja kalorit jo sairaanloisen alhaalla. Eikä mikään ihme, pakkohan ne on alhaalla olla kun jo offilla on aineenvaihdunta hidastettu vaihtolämpöisten etanan tasolle! Järkyttävää tässä on se, että tätä ei tapahdu kenenkään wanna-be puoskarin toimesta vaan aivan nimekkäiden valmentajien "turvallisissa" käsissä ollaan.. Nyt pitäisi jonkun herätä ja herättelyä on yritetty, mutta näköjään ei vain mene perille se fakta, ettei toisten terveydellä saisi leikkiä. Ja joskus se unelma saavutetaa; kirkkain mitalli. Dieetti on ollut yhtä helvettiä, nälkä piinaava, mutta palkinto odottaa. Yleensä sillä palkinnolla on vain valitettavasti myös hintansa ja pahimmillaan hintana voi olla oma terveys.

On helppo sanoa, että pitää ajatella omilla aivoillaan, mutta aika moni vain luottaa valmentajansa sanaan melko sokeasti. Ja miksei luottaisi, peruskulmakivihän valmennussuhteessa on nimeenomaan luottamus. Tuntuu vain hassulta, että luottamus ei ole millään lailla välillä ansaittua. Saat samat laput ja ohjeet kuin kaikki muutkin, etkä ole valmentajallesi mitään muuta kuin lypsylehmä. Rahat pois, laput käteen, adjö! Näillä mennään ja varmasti ainakin läski tirisee. Näillä on menty kaikilla muillakin, kyllä toimii...Jokainen toimikoon sitten oman kroppansa kohdalla miten huvittaa, mutta onhan sekin sääli, että sitä ollaan suuren joukon idoli sekä ihanne. Silloin on helpompi viedä omat oppinsa eteenpäin, oli ne kuinka kieroutuneita tahansa. On helppo hokea fraaseja: "ruoka on vain polttoaine" ja käyttäytyä kuin olisi osa jotain hölmöä kulttia kun seuraajia riittää. Jos oma kroppa on kestänyt kyseistä rääkkiä jo monta vuotta, ei se tarkoita, etteikö jossain jo tikkittäisi se omakin kello. Sanotaanko niin, että sen näkee kyllä naamasta, kun ruoka jää aina saamatta....


Ihmisen elmistön kanssa kun ollaan tekemisissä on muutama fakta mitkä kannattaisi ottaa huomioon.

A) Kenenkään kroppa ei kestä pitkään miinuskaloreilla.

B) Miinuskalorit ovat tarkoitettu vain dieetille, ei offille         sekä
C) Ihmiset ovat yksilöitä ja kulutusta pitää laskea sekä seurata yksilön mukaan.


Tämä ei ole rakettitiedettä, vaan kylmää biologiaa, mikä on toiminut aina. Jos ruokaa tulee koko ajan liian vähän, aineenvaihdunta hidastuu. Miinuskaloreilla ei lihasta rakenneta ja dieettaaminen on luonnollisesti vaikeampaa silloin kun dieetille lähdetään tilanteesta, että aineenvaihdunta on hiivutettu ajat sitten. No, kyllään sitä ilman ruokaa laihtuu, senhän tietää jokainen, mutta onko se terveellistä, se onkin jo toinen juttu....

Not even food?!?Itse olen onneksi saanut omien valmentajieni kautta kokea sen, mitä on fiksu valmennus. Kun tilannetta ja kuntoa seurataan säännöllisesti, eikä olla hysteerisiä sen kanssa, että pitäisi olla kokoajan lähes kisakireä. Ja ei, tämä ei tarkoita sitä, että minusta tulisi valtava vyöryvä Michelin Man. Tämä tarkoittaa myös sitä, että minulla on mahdollisuudet kehittyä sekä saada aineenvaihdunta pyörimään niin täysillä kuin se vain on mahdollista. Mielestäni myös se, että syö tarpeeksi, opettaa tuntemaan kroppaa paremmin, kun ei tarvitse kärsiä koko ajan nälästä sekä sen mukana tuomista mielihaluista. Sillä tottahan se on, kun kroppaa näännyttään, mieliteot lisääntyy.En tiedä muuttuuko tämä asia fitness valmennuksessa ikinä, toivon todella, että jotain opittaisiin. Ja pian. Ei ole kovin kiva tulevaisuuden kuva se, että saadaan tästäkin joku uusi "kansantauti".  Ei nyt kaikille, mutta kuitenkin laji sekä valmennus ovat yleistymässä, joten jos pienikin osa tästä joutuu kärsimään, harmittaa se suunnattomasti. Kuka haluaa olla vastussa siitä, että aiheuttaa toiselle anoreksian oireet toisen itse edes siitä tietämättä...? Niin, en minä ainakaan.
Pidetäänhän se järki päässä tässäkin asiassa, jookos!

-Mira-2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä teksti! Olen itse sairastanut anoreksia, ja nyt kun fitnesstä olen seurannut sivusta huomaan joillain kisailijoilla syömishäiriötyyppisiä oireita. Ei kaikilla todellakaan, mutta osalla silti. Vaikeahan se on päätellä minkään blogin perusteella, mutta vaikka lajiin kuuluukin syömisen ja painon tarkkailu, joillekkin kisailijoista siitä on muodostunut jo pelko jos luopuu kontrollista, ainakin sellaisen vaikutelman olen joistain blogeista saanut. Toivon todella, ettei laji loisi yhtään enempää syömishäiriöitä. Fitness on hieno laji oikein toteutettuna, mutta mielestäni pitäisi olla hiukan varovaisempi.

    VastaaPoista
  2. Joo ja ikävintä on se, että kisaaja joutuu pienille kaloreille ikäänkuin tahtomattaan sillä kaikilla ei ole aina edes tietoa siitä mikä on järkevää, mikä ei. Toki jokainen on vastuussa itsestään, mutta myös valmentajilla on jonkunlainen vastuu. Tai ainakin pitäisi löytyä joku moraali.

    VastaaPoista